Зміни до харчування українських школярів у 2021 році - Житомирський обласний центр громадського здоров'я

Затверджений Міністерством охорони здоров’я новий санітарний регламент диктує нові вимоги та значні корективи до організації харчування в закладах освіти України. В документі вказано, які продукти можна і потрібно використовувати при приготуванні шкільної їжі, а які категорично заборонені.

Голова МОЗ Віктор Ляшко розповів, що зміни торкнуться безлічі речей, які не змінювалися роками. Приміром, підбір парт відповідно до зросту, наявність туалетів у будівлі школи, профогляди для працівників шкіл.

Серед іншого, у новому санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. У школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи HACCP. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

“Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ”, – розповів Ляшко.

Також у документі визначено перелік харчових продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах і шкільних автоматах та встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти). Крім того, врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

“Тепер у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря”, – пояснив міністр.

Що прописано в новому санітарному регламенті

У документі серед іншого передбачена орієнтовна калорійність кожного з прийомів їжі, дозволені та заборонені продукти для меню, дозволений вміст цукру та солі.

Так, харчування (сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря) має містити харчові продукти таких груп: зернових продуктів або картоплі, фруктів або овочів, молока або молочних продуктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових, насіння, а також жирів.

Повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування. Разовість харчування встановлюється закладом освіти залежно від віку здобувачів освіти, типу закладу освіти та особливостей організації освітнього процесу в закладі освіти.

Калорійність сніданку має становити близько 25-30 %, обіду близько 30-35 % від добової потреби в енергії, відповідно до норм харчування, середня норма розраховується з урахуванням вимог вікової групи учнів.

Готові блюда повинні містити не більше 10 г цукрів, 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі, 10г жиру на 100 г готового продукту. Обмеження щодо цукру встановлені й щодо напоїв.

Сіль має використовуватися тільки йодована і в процесі приготування їжі. Щоденне споживання солі при п’ятиразовому харчуванні не повинно перевищувати 4 г на день для учнів 1-4 класів та 5 г на день для учнів 5-11(12) класів. Кількість солі розраховується еквівалентно кратності прийомів їжі та кількості страв на один прийом їжі, наприклад, 1 г на сніданок та 2 г на обід.

Не менше ніж один раз на тиждень має готуватися риба.

Дозволено використовувати вершкове масло, що містить не менше ніж 72 % молочного жиру, та рафіновану олію, що містить понад 50 % мононенасичених жирів і менш ніж 40 % поліненасичених жирів.

При одноразовому харчуванні повинна бути щонайменше одна порція молока або молочних продуктів, або молочної страви. В залежності від разовості харчування в закладі освіти повинно бути три різноманітні порції молока або молочних продуктів, або молочних страв на день.

Особливу цікавість викликають продукти, які заборонено продавати в шкільних буфетах та у торговельних автоматах, розміщених у закладах освіти. У документі наведений наступний перелік:

  1. Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту.
  2. Вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
  3. М’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва.
  4. Рибні продукти промислового та кулінарного виробництва.
  5. Продукти (в т. ч. снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів.
  6. Продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів).
  7. Непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока.
  8. Непастеризовані соки.
  9. Рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів.
  10. Газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої.
  11. Кава та кавові напої.
  12. Гриби.
  13. Продукція домашнього виробництва.

Як просувається реформування харчування у навчальних закладах

Наступного року учнів чекатиме принципово нове меню у шкільних їдальнях. Перша леді Олена Зеленська розповіла, що процес реформування системи харчування в закладах освіти просувається швидко – фахівці почали створювати орієнтовні меню.

“Смачне. Корисне. Збалансоване. Все це – про нове меню для закладів освіти, працювати над яким уже розпочала професійна робоча група. Рада повідомити, що робота над реформуванням системи харчування у навчальних закладах триває та переходить на наступний етап – підготовка орієнтовних меню”, – повідомила перша леді.

Також вона уточнила, що до створення прикладу якісного меню залучили фахівців Міністерство охорони здоров’я України, кулінара Євгена Клопотенка, представників громадських організацій, експертів у галузі харчування та дитячих лікарів – ендокринологів і дієтологів.

За словами Зеленської, група працює над створенням зразків меню з рецептами страв та технологічними картками, які відповідають оновленим вимогам і нормам харчування для дітей усіх вікових груп.

“Сезонні меню готуються на шість тижнів. Робота рухається швидкими темпами: вже готові меню сніданків та обідів. Надалі будуть розроблені меню для вечері, других сніданків і підвечірків. Це унікальний досвід для України. І я дуже рада, що в українських навчальних закладах незабаром діятимуть нові сучасні стандарти у харчуванні дітей та підлітків”, – підсумувала дружина президента.