Все, що потрібно знати житомирянам про грип цього сезону

29 січня 2020 року працівники і читачі Житомирської обласної бібліотеки для юнацтва дізнались багато корисної інформації про грип та ГРВІ під час лекції лікаря-епідеміолога Житомирського обласного центру громадського здоров’я Таїсії Вальчук.


Шлях передачі вірусу

Шлях передачі захворювання повітряно-крапельний.

Заразитися можна від хворої людини в радіусі 2 метрів, коли вона кашляє, чхає чи просто розмовляє, так як збудник зберігається в краплинах слини, слизу ротової порожнини, бронхів і трахеї.

Людина заразна протягом усього періоду прояву симптомів – в середньому 7 днів.


Особливості грипу

Грип відрізняється від інших ГРВІ різким початком, температура тримається вище 38-40 градусів.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка за 4-5 днів може призвести до смерті хворого, серцева недостатність, отит, пієлонефрит, менінгіт.


Як запобігти хворобі

  • уникати місць скупчення людей, аби зменшити вірогідність контакту із хворою людиною;
  • при появі ознак захворювання, щоб не поширювати інфекцію, не виходити на роботу і не відправляти дітей у дитячі заклади, а негайно звернутися до лікаря;
  • регулярно провітрювати і робити вологе прибирання як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси та бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування в приміщенні хворої людини;
  • дотримуватись правил особистої гігієни:
    інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ми час від часу торкаємось руками. Тими ж руками ми тримаємось за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси та бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

Як правильно користуватись одноразовими масками, паперовими серветками, щоб захистити себе та оточуючих від зараження

Маска

Маска ефективна, тільки якщо прикриває рот і ніс, її потрібно замінювати, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках – їх потрібно відразу викидати у смітник. Маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним, а хвора людина має використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками.

Одноразові серветки

Користуватися одноразовими серветками і рушниками слід як для сушіння після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю та нежитю. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо в громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції.

Потрібно прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання – аби запобігти поширенню інфікованих краплин слизу, які є джерелом зараження. Якщо ви прикрили рот руками, їх необхідно відразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.


Вакцинація

І все ж таки, основним заходом профілактики захворювання на грип залишається вакцинація.
В першу чергу робити щеплення необхідно особам з так званих груп підвищеного ризику зараження:
людям з хронічними захворюваннями серцево-судинної та дихальної системи, вагітним, дітям, а також особам, які контактують з великою кількістю людей – серед них медичні працівники, вчителі і, звичайно ж, бібліотекарі.

Вакцинуватись потрібно лише напередодні грипозного сезону (у вересні-жовтні) – міф та повна нісенітниця. Зробити щеплення можна і в період епідемії – адже для того, щоб почав вироблятись імунітет, достатньо двох тижнів.


Додаткові поради

  • Не варто переохолоджуватись, слід одягатись по погоді, яка в осінньо-зимову пору особливо підступна та непередбачувана.
  • Щоденно в раціоні харчування повинні бути продукти з великим вмістом вітаміну А та С (напій із шипшини, смородини). Ці вітаміни зменшать проникність слизових оболонок, які першими зустрічаються зі збудниками інфекції.
  • Рекомендується пити якомога більше теплого чаю з лимоном, з калиною, він не лише зігріє, а й виведе з організму продукти розпаду клітин.
  • Також не треба забувати про продукти, які містять фітонциди (цибуля, часник).

“І звісно, щоб організм міг протистояти хворобі, потрібно висипатися, уникати перевтоми, мати гарний настрій. Будьте здорові, усміхнені та щасливі”, – лікар-епідеміолог Таїсія Вальчук.

Обласний центр громадського здоров’я.Все, що потрібно знати про грип