4 березня – Всесвітній день боротьби з ожирінням - Житомирський обласний центр громадського здоров'я

Відзначається з 2015 року з ініціативи Всесвітньої федерації боротьби з ожирінням (WOF).

У всьому світі ожиріння прийняло форму епідемії: щорічно щонайменше 2,8 мільйона чоловік вмирають через зайву вагу або ожиріння. Цьогорічна кампанія закликає людей у всьому світі об’єднатися, щоб подолати цю глобальну проблему і відповідно покращити загальний стан здоров’я та якість життя. Це нині особливо актуально, адже ожиріння значно збільшує ймовірність настання важких наслідків у хворих на COVID-19.

Надмірна вага і ожиріння – це патологічне або надмірне накопичення жиру, що становить ризик для здоров’я. Для діагностики ожиріння і надмірної ваги у дорослих використовується індекс маси тіла (ІМТ) – вага людини (в кілограмах), розділена на її ріст (у метрах) в квадраті. Згідно з класифікацією ВООЗ, людина з ІМТ, який дорівнює або перевищує 25, має зайву вагу, а з ІМТ, який дорівнює або перевищує 30, страждає від ожиріння.

У 2018 році середній індекс маси тіла по Україні становив 26,1, у 2019 році – 26,0, тобто він належить до категорії надлишкової ваги. У жодній області України середній ІМТ і в 2018, і в 2019 роках не перебував у межах нормальної ваги за прийнятою ВООЗ класифікацією. У 2018 році значення середнього ІМТ було найвищим у Житомирській області (27,0), у 2019 році – у Донецькій області (26,9).

У Житомирській області середній ІМТ у 2019 році становив 26,2, зниження на 3,0% у порівнянні з 2018 роком.

За даними дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань, яке проводилось 2019 р. в усіх областях України, лише дві п’ятих (39,6%) населення України мали нормальну вагу. Майже три п’ятих (59,1%) мали надмірну вагу (ІМТ ≥ 25 кг/м2), у тому числі чверть населення (24,8%) мали ожиріння (ІМТ ≥ 30 кг/м2). Причому показники ІМТ різко збільшувалися з віком. Ожиріння було більш поширеним серед жінок.

Основна причина ожиріння і надмірної ваги – енергетичний дисбаланс, при якому калорійність раціону перевищує енергетичні потреби організму. У всьому світі відзначаються такі тенденції:

  • зростання споживання продуктів з високою енергетичною щільністю і високим вмістом жиру;
  • зниження фізичної активності.

Підвищений ІМТ є одним з основних факторів ризику таких неінфекційних захворювань:

  • серцево-судинні захворювання (головним чином, хвороби серця та інсульт);
  • діабет;
  • порушення опорно-рухової системи;
  • деякі онкологічні захворювання (у т. ч. рак ендометрія, молочної залози, яєчника, передміхурової залози, печінки, жовчного міхура, нирки і товстої кишки).

Ризик цих неінфекційних захворювань зростає в міру збільшення ІМТ.

Надмірній вазі й ожирінню, так само як і пов’язаним з ними неінфекційним захворюванням, значною мірою можна запобігти.

Для цього кожен може:

  • обмежити калорійність свого раціону за рахунок зниження кількості споживаних жирів і цукрів;
  • збільшити споживання фруктів і овочів, а також зернобобових, цільних злаків і горіхів;
  • вести регулярну фізичну активність (60 хвилин на день для дітей і 150 хвилин на тиждень для дорослих).

Обласний центр громадського здоров’я.